Majówka w Zakątku Mazowieckim - 2017

Stowarzyszenie Moja Białołęka zaprasza na warsztaty edukacyjne dla dzieci w Zakątku Mazowieckim na terenie rekreacyjno-sportowym przy ul. Magicznej.

W maju - czerwcu organizujemy dwa rodzaje warsztatów "Jak to z lnem bywało" oraz "Od ziarenka do bochenka".

Projekt współfinansowany jest ze środków m.st. Warszawy. Partnerem projektu jest Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie. Zajęcia są nieodpłatne, wstęp wolny.

Jakie warsztaty?

"Jak to z lnem bywało"

Jak z lnianej łodygi zrobić nitkę? Co to jest krosno, międlica? Podczas warsztatu uczestnicy bawiąc się poznają ciekawostki związane z obróbką lnu.

"Od ziarenka do bochenka"

Podczas warsztatu dzieci pieką podpłomyki w piecu chlebowym, poznają historię chleba oraz narzędzia związane z orką, pracą rolnika.

Kiedy?

PARK UL.MAGICZNA - ZAKĄTEK MAZOWIECKI

27 maj (sobota)
  • „Jak to z lnem bywało”, godz.12, 13,
  • „Od ziarenka do bochenka”, godz. 14, 15, 16
3 czerwca (sobota)
  • „Jak to z lnem bywało”, godz.12, 13,
  • „Od ziarenka do bochenka”, godz. 14, 15, 16
10 czerwca (sobota)
  • „Jak to z lnem bywało”, godz.12, 13,
  • „Od ziarenka do bochenka”, godz. 14, 15, 16

PARK UL. RUSKOWY BRÓD - BOCIANI ZAKĄTEK
DNI BIAŁOŁĘKI

17 czerwca (sobota)
  • „Jak to z lnem bywało”, godz.11, 12, 13, 14, 15

Galeria

warsztaty weekendowe rodzinne
warsztaty dla szkół - Jak to z lnem bywało
warsztaty dla szkół - Od ziarenka do bochenka

Ciekawostki

Podczas warsztatów „Od ziarnka do bochenka” dzieci poznają kształt najczęściej spotykanych zbóż takich jak żyto, pszenica, jęczmień.

Żyto

Jednoroczna, dwu- lub wieloletnia roślina z rodziny traw, pochodzenia azjatyckiego. W Europie północnej i środkowej jest podstawowym zbożem chlebowym. Ma niskie wymagania glebowe.

Źdźbło (łodyga) żyta ma wysokość ok. 1,5 m, kłos ościsty, ziarna o kształcie podłużnym, wrzecionowatym, o barwie szarozielonej.

Pszenica

Jednoroczna  roślina z rodziny traw, uprawiana na wszystkich kontynentach w strefie klimatu umiarkowanego, jako najważniejsze zboże chlebowe. Daje obfite plony tylko na żyznych glebach.

Źdźbło wysokości do 150 cm, czworoboczny kłos zwykle bezostny, ziarna są zaokrąglone i łatwo dają się wyłuskać z kłosa. Na przedniej stronie ziaren widać bruzdę.

Owies

Roślina z rodziny traw uprawiana głownie w strefie umiarkowanej Europy i Azji do wyrobu płatków i na pasze dla zwierząt. Jest zbożem jarym, woli gleby nieco żyźniejsze i wymaga więcej wilgoci niż żyto.

Wysokość źdźbła wynosi od 80 do 100cm. Kwiatostan owsa nie ma formy kłosa lecz wiechy o długości 10-30cm. Ziarna mają kształt wydłużony.

Uczestnicy uczą się młócić cepem

Cep, to stare narzędzie służące do młócenia zboża, czyli oddzielania ziarna od ściętych roślin. Ma dwa drążki: dłuższy –dzierżak, i krótszy bijak połączone rzemiennym wiązaniem.

Przesiewamy mąkę przez sito, nazywane także przetakiem

Sito służyło w gospodarstwach wiejskich do przesiewania mąki lub czyszczenia ziarna z plew. Wykonane było z łubu obszytego siatką uplecioną z końskiego włosia, później metalową.

Podczas warsztatów lnianych uczestnicy poznają narzędzia do obróbki lnu i uczą się z nich korzystać.

Szczotki do czesania lnu

Szczotka do czesania lnu to kawałek deski,  z powbijanymi ostrymi  gwoździami. Powierzchnie z kolcami różniły się od siebie gęstością. Czesanie rozpoczynano od części z rzadziej rozstawionymi kolcami i kończąc wyczesywanie na gęstym grzebieniu. W ten sposób oddzielano długie włókna od krótkich.

Międlica

Narzędzie drewniane składające się z koziołka z dwoma podłużnymi listwami, pomiędzy które wchodzi „miecz”. Służy do łamania „ paździerzy” z wymoczonej i wysuszonej słomy lnianej.


lipca 2018
powtśrczptsoni
262526272829301
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
31303112345
Teraz
29.7°
Dziś16°/28°
Jutro14°/27°
Młodzi Mistrzowie 2018 - I Białołęcki Przegląd Szkolnych Form Teatralnych i Muzycznych

Białołęka w sieci

Gazeta Wyborcza